Ongi kõik!

Hommikul oleks vaja olnud jalgrattad suuskade vastu vahetada. Öösel oli maha sadanud märkimisväärne lumekiht.
Vaatan, et kuhu põrgut see kevad kadus?
Nagu pildi pealt on näha, oli täna plaanis ka otsad kokku tõmmata ja muuhulgas õpetajaid meeles pidada kotitäie eestimaise kraamiga. Las uudistavad ja proovivad.
Aga otsade kokkutõmbamine tähendab ka seda, et pooleliolevad asjad tuli ära lõpetada ning seega oli tänane päev vägagi tegus. Gea pidi ikkagi üht-teist nokitsema selle Mini Cooperi istme kallal. Poroloonile tuli esiserva peale kleepida lamineeritud poroloon, et varem kokku liimitud poroloonikihid välja ei kumaks kunstnaha alt välja.
Vot nii oli vaja lamineeritud poroloon külge liimida.
Siis tuli välja, et originaallõigete järgi tehtud katted võivad jääda külgedelt liiga lühikeseks ja Virve arvas, et võiks juurde õmmelda alla äärtesse ca 10cm kangast. Tehtud!
Juurde õmmeldud kangariba.

Ja siis oli Geal porolooni külge liimida metallist latt, mille külge istmekate metallklambritega kinnitub. Tehtud!
Metall-latt liimitud.
Minu tänane päevatöö on juba eile alustatud rool. Mul oli kindel plaan see täna lõpuni teha ja nii ka läks. Tulemus nagu ikka esimesel korral. Väike pildiülevaade ka juurde. Oli väga äge ja mulle meeldis t ä i e g a!

Minu põhipoos täna.


Peale liimitud nahk.
Tagant kodarate juurest ka kokku liimitud.
Kokkuõmblemine- piste üle ühe õmbluse.



Kokkuõmblemine- piste igast õmblusest.


Valmis ta sai.
Enne veel, kui ma rooli kallale asusin, ootas tegemist üks teppimine. Mäletate Gea tehtud väikest lukuga kotikest? Mootorrattale? Mis oli jube nikerdamine nurkade tõttu? Sellele oli lõpuks otsustatud saada kaks teppimisõmblust ühe asemel. Siis, kui kott juba mitmenda päeva valmis oli.
Sellise tegi Gea.

Teised detailid on kahe tepinguga, nii tuli teha ka väikesele.
No mõtlesin ja mõtlesin, kuidas seda teha. Ilma, et peaks lahti harutama. No et ikka lihtsamalt saaks. Ja välja mõtlesin. Lahendus töötas ja tulemus sobis. Selleks oli kahe nõelaga teppimismasinal vaja üks nõel eemaldada. Kuna selle masinal on kõrge ja kitsas tööpind, siis sai seal peal kotikest täitsa hästi manööverdada.

Nii teppisingi.
Mõned õpilased nagu näiteks iraanlane Ali on aga õmblemises väga osavad. Isegi nii osav, et abikaasa annab talle ülesandeks endale riideid õmmelda. Ali on muidugi selline mees, kes on õmmelnud 8. eluaastast peale. Tehases. Tema käes teevad õmblusmasinad sellist jubedat häält, et ma alguses arvasin, et nüüd lõhub miskit ära. Aga õpetaja Minna ütles, et see on masina õige hääl- just sellist häält teevad nad töötades tehasetuuridel.
Ali õmbleb kleiti.
Ja Virve näitas meile veel üht käeharjutust, mille õpetaja Jannele kaasa võtame ja ehk ta laseb siis õpilastel seda proovida. Ainult väikesed vihjed siinkohal.
Virve näitab ette.
See võttis õpetajal aega ca 5 minutit.
Nüüd sai küll koolis kõik tehtud ja valmis ja lõpetatud ning tulime koju. Vaja oli veel koristada, asjad pakkida (kes seda kraami nii palju hankinud on??) ja blogida.
Aga siis helistas Anssi ja ütles, et tal üks võlg veel vaja klaarida. Kui õpetajad siin olid, siis palusime omale tutvustada õmblemisosakonda. No täna oli vaja see Anssi arvates ära teha. Kuna osakond asub otse meie korteri all, siis läksimegi.
Õmblemisosakonnas olid erialadeks rätsepaeriala, kangakudumine (ka vaibakudumine jms), sisustustekstiilid ja kostüümi-köösneriosakond (teatrikostüümid, vööd, kotid, kindad, kübarad).
Seda viimast eriala õpetatakse Soomes vaid Helsingis ja siin, Hämeenlinnas. Erialasid õpitakse 2-2,5 aastat. Ja pildigalerii ka.
Minimannekeenid.
Kübaranäidised.
Veel üks edev kübar.
Kindaõmblusmasin.
Veel minimannekeene.
Pildid lõigete printimise masina juures.

Disainileht.


Klassiruum.


Pooleliolev töö.

Vat sellised kadestamisväärsed õppimisvõimalused on siin Tavastias. Viis nädalat on läinud uskumatult kiiresti, kuigi alguses mõtlesime teisiti. Oleme palju näinud, palju õppinud ja enda jaoks kõrgemaid eesmärke edaspidiseks seadnud. See postitus jääb meie blogis viimaseks ja blogi ise jääb meile meenutama tegemisi siin, Soomes. Tänud kõigile, kes lugesid ja kaasa elasid! Sügav kummardus neile, kes võtsid vaevaks kommenteerida. Meile läks see korda.
Kohtumiseni pärismaailmas, Haapsalu Kutsehariduskeskuses ja mujal, kus iganes teed meid kokku viivad!










Kommentaarid

  1. Aitäh, aitähhh, tüdrukud!! Äge, äge, lihtsalt vaimustav :-) ja kõik see aeg saite olla n.ö. naha lainel. Väärtuslik kogemus!

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused