Terve päev tööd, tulemus suur 0

Nagu ma reedel kahtlustasin, oli see väike mootorratta seljatugi terve päeva töö. Tulemus aga ei olnud ootuspärane ehk tegelikult suur null!
Alustasin kohe hommikul, kandes kõik originaaldetailide järgi tehtud lõiked materjalile. Esiosa struktuursele, vahetükk ning seljatagune tavalisele mustale dermatiinile.
Esitükil lõike ülekandmine teisele poolele. Sellel materjalil tuleb jälgida, et keskjoon ühtiks lõimesuunaga.

Jälgisin, et kõik märgid saaksid kenasti peale kantud ja siis õmblesin luku esidetaili külge ja teppisin ning sama kordasin ka tagumise detailiga. See töö sujus päris normaalselt, kõik kokkupanemise märgid klappisid suurepäraselt.
Seejärel õmblesin esidetaili ja vahetüki kokku ning siis tuli teppimine oranzi niidiga, mis käed kergelt värisema võttis.

Tegelikult oli see õmblusmasin teppimise jaoks väga hea, mõnusa rahuliku astumisega ja väga koostöövalmis.


Tiina kontrollib, kas teppimisjoonel on jõnkse sees

Tekkis juba mingi lootus, et äkki õnnestub seljatugi valmis saada, aga võta näpust! Siis tulid need nurgad.
Algselt oli enne nurkasid esi- ja tagatükil sees väikesed voldikesed. Küll ma pusisin nendega, neid ei olnud millegiga fikseerida ja õmblemise käigus vajusid need kogu aeg lahti. Siin klassis ei ole ühtegi tavalist õmblusnõela ka, õnneks leidsin kõvera nõela ja paari pistega kinnitasin need ära.
Lõpuks õnnestus selline kotitaoline asi valmis õmmelda.


Selline kate siis terve päeva töö! Ilma lõuna ja kohvipausideta. Piinlik on...
Teised õpilased juba küsisid, et kas te pause ei teegi?
Lõunaga ongi siin natuke naljakas lugu, et selleks on ette nähtud tund aega, aga hakkab juba kell 10.50. Sellel ajal on kõht veel hommikust võileiba täis ja kuidagi ei kipu praad enam juurde mahtuma. Õpilastele maksab lõunasöök 3.- EURi ja toit on täitsa maitsev. Paar korda olen proovinud ka.
Kate valmis, proovisin vana porolooni sisse ja muidu OK, aga need nurgad häirisid mind ikkagi.
Harutasin lahti ja proovisin vahedetailil mõlemat otsa ümaraks lõigata, no natuke läks paremaks, aga ikkagi pole see mis vaja.
Võtsin siis uuesti dermatiini välja ja lõikasin kohe kõiki detaile kaks komplekti valmis.
Sain just luku ühele poolele külge õmmeldud, kui õpetaja Hanna tuli üles ja uuris kuidas läheb. Kurtsin oma muret ja siis asus ta vanu detaile vaatlema. Just dermatiini kootud tagakanga järgi on hea vaadata, kas algne lõige on tehtud sirgelt või viltu.
Tuli välja, et nagu vana asi ikka kasutamise käigus väsib ja venib, siis  see vahetükk ei olnud algselt üldse mitte kaarjas vaid täitsa sirgest kangast välja lõigatud.


Lõikan sirget vahetükki


Ka esi- ja tagatükk peaksid olema ühesuurused. Kuna eelnev kogemus selles osas puudus, siis oli see väga hea õppimise koht.

Samuti soovitas ta tükid väheke teistmoodi kokku õmmelda, aga kas see parema tulemuse annab, ei osanud öelda. Eks siis homme näeb.


Homne töö ootab




Tiinal oli tänane päev resultatiivsem. Kõigepealt võttis ta ette Mini Cooperi proovikatte ja harutas esiosa lahti ning lõikas selle mõõtu.
 
Õmbles tagasi keedri ning seejärel tükid kokku. Tulemus tuli parem kui varem.
Siis mootorratta sadula osa.
Sellelt lõikas Tiina vana  katte lahti ja õmbles uuest materjalist värskema väljanägemisega katte. Selle katte juures saab teppimistöö ära teha kahenõelalise masinaga. 
Enne ikka proovitöö
Kattele tuleb tepingute alla vasakule poole panna kindlasti ka kangas.




Siin juba valmis kate.
Tubli töö!






Kommentaarid

Populaarsed postitused